Jak na montáž autorádia?

Chcete si pořídit nové autorádio a zvažujete jeho zapojení svépomocí? Připravili jsme pro vás návod, ve kterém odhalíte základní kroky montáže autorádia.

Návod na montáž autorádia

Vybrali jste si nové autorádio a nyní zvažujete jeho instalaci, nebo si jen chcete udělat představu o tom, jak proces vypadá? Pak jste na správném místě.  

Hned v úvodu ale upozorníme, že instalace autorádia není jednoduchá. Zejména pokud se jedná o moderní autorádio s rozsáhlými funkcemi. Postup montáže každého autorádia se trochu liší a s některými modely z naší nabídky si neví rady ani v autorizovaném servisu. 

Pokud tedy nemáte žádné zkušenosti nebo se obáváte, že poškodíte autorádio nebo svůj vůz, sázkou na jistotu je profesionální montáž autorádií. Podívejte se na ukázky naší práce, kdy jsme si vzali na starost montáž autorádií my.

jak zapojit autorádio

Výběr autorádia

Než se pustíte do samotné montáže, je samozřejmě potřeba vybrat správné autorádio. Kromě dalších faktorů, jako jsou funkce nebo velikost rádia, je nutné si uvědomit, že existují dvě kategorie autorádií:

  • Autorádia dle značky neboli OEM autorádia, která mají nestandardní rozměry a lze je nainstalovat pouze do určitého modelu vozidla. Připojení takového rádia může být jednodušší, jelikož konektory i rozměry přesně pasují.
  • Univerzální autorádia, která mají jednotný rozměr, zpravidla označený zkratkou DIN (nejčastěji 1DIN nebo 2DIN) a lze je namontovat do různých vozidel. 

Rozdíl mezi zapojením 1DIN a 2DIN autorádia

Hlavní rozdíl mezi 1DIN a 2DIN autorádii spočívá v jejich velikosti a funkcích, které poskytují. Vzhledem k velikosti a funkcím se liší také počet konektorů. 

  • U 1DIN autorádia je obvykle potřeba připojit pouze konektor napájení, reproduktorů a antény, případně pak ovládání na volantu
  • U 2DIN autorádia je navíc nutné připojit konektory umožňující využívat další funkce, jako je například GPS navigace, ovládání klimatizace, parkovací kamery nebo výstupy pro připojení dalších zařízení

montáž autorádia

Krok za krokem: Jak zapojit autorádio

Tento návod vás provede montáží autorádia krok za krokem. Konkrétní postup se liší v závislosti na daném modelu, získáte ale přinejmenším obecnou představu, jak proces vypadá.

1. Demontáž starého autorádia

Než se pustíte do práce, zatáhněte ruční brzdu a odpojte baterii. V opačném případě byste riskovali elektrický zkrat a poškození automobilu, rádia nebo svého zdraví. Poté se můžete pustit do demontáže starého autorádia:

  • Vyšroubujte šroubky, které jistí rámeček autorádia
  • Vyjměte rámeček pomocí jemného páčení rukou, nožem nebo jiným nástrojem
  • Rámečky složené z více částí je třeba vyjmout postupně, zpravidla zezdola nahoru
  • Odpojte vše, co brání přístupu k rádiu, ale ujistěte se, že si zapamatujete, co kam patří a jak to později zapojit zpět
  • Uvolněte šroubky a matice, které drží autorádio na místě a vytáhněte jej z panelu ručně nebo pomocí speciálního klíče na vytahování autorádií

2. Odpojení konektorů

Jakmile je autorádio venku, máte přístup ke všem konektorům. Než je odpojíte, je dobré si všechny dráty a jejich umístění detailně vyfotit. Pomůže vám to při instalaci nového autorádia. 

Tip: Jako první odpojte kabel antény, který bývá samostatně zapojený a je kvůli němu náročné s rádiem manipulovat.

3. Příprava nového autorádia

Před instalací se ještě jednou ujistěte, že nové autorádio pasuje do vašeho auta. Menší rozměry je často možné řešit rámečkem, větší nebo nekompatibilní autorádio už je ale problém.

Nové rádio někdy přijde s montážní soupravou, kterou je třeba dle návodu sestavit. Většinou jde pouze o napasování kovového uložení do montážního rámečku.

4. Připojení konektorů nového autorádia

Nyní je na čase připojit nové autorádio. Bude třeba připojit jednotlivé konektory, tedy konektor napájení, reproduktorů, antény a další. 

K připojení autorádia se obvykle využívá ISO konektor, tedy propojovací redukce mezi automobilem a konektorem autorádia. Tyto redukce se kupují společně s autorádiem, jelikož se liší dle typu autorádia a vozidla.

Pokud ISO konektor k danému autorádiu nebo vozidlu nejde sehnat, řešením je manuální zapojení pomocí dutinek a svorkovnice. Případně lze využít také individuálně vyrobený konektor na 3D tiskárně.

kabely k autorádiu

5. Zkouška autorádia

Než všechno zase složíte dohromady, vyzkoušejte, jestli autorádio funguje. Zapojte opět baterii auta a vyzkoušejte všechny funkce, jako je GPS, Apple CarPlay nebo Android Auto atd., zkontrolujte funkci reproduktorů a ujistěte se, že zůstává uložené nastavení autorádia i po jeho vypnutí.

6. Montáž autorádia

V případě, že vše funguje, jak má, je čas na dokončení montáže nového autorádia. 

  • Autorádio nasaďte do panelu a tlačte, dokud neuslyšíte, jak zapadne
  • Utáhněte případné šroubky a matice, které drží autorádio na místě
  • Zapojte vše, co jste na začátku kvůli přístupu k autorádiu odpojili
  • Nacvakněte zpět rámeček nebo jeho části odshora dolů
  • Utáhněte šroubky, které jistí rámeček autorádia

Jakmile je vše na svém místě, znova zkontrolujte, že správně pracují všechny funkce, reproduktory a nastavení. Pokud ano, gratulujeme, zvládli jste montáž autorádia svépomocí.